Parterapi

Sammenbragte familier

Individuel terapi

Par terapi

Parterapi

Ønsker du også at stå sammen med din kæreste om konflikterne – fremfor at de skiller jer ad jer?

Og genkender du også den nedenstående dialog, som så mange par har sagt til mig. Så er parterapi hos mig måske præcist dét, I har brug for, for at komme tættere på hinanden.

Hende: Vi ender altid det samme sted… det er som at sætte den samme plade på repeat. Det starter næsten altid med en konflikt om noget med børnene… eller hans exStemningen imellem os var egentlig god… og så på et splitsekund kan det skifte.  

Ham: Det virker helt skørt, for jeg kan nærmest forudse hvert trin… hvad hun gørog hvad jeg gør – og alligevel kan vi ikke stoppe dét. 

Hende: Vi diskuterer, og han trækker sig væk.. jeg går efter ham.. og det føles som om, han holder mig i en strakt arm, og jeg går nærmest i panik og bliver rasende.  

Ham: Jeg tænker, årh nej ikke igen … jeg orker ikke det herdet er ligegyldigt, hvad jeg gør, er det ikke godt nok for hende” 

Hende: Jeg hader, når han trækker sig, jeg føler mig så alene, og jeg ved jo godt, at det bare bliver værre, men jeg går efter ham… skælder ud og græder. 

Ham: I starten prøver jeg at forklare mig, men jeg orker ikke alle de ord og alle de tårer, til sidst lukker jeg helt af. Og bagefter kan jeg næsten ikke huske, hvad vi talte om. Det kan hun.” 

Hende: Til sidst trækker jeg mig også, og jeg er træt og udmattet, og det er virkelig svært for mig at forsones igen. 

Genkender du denne dans?

De fleste par der sætter sig overfor mig i min klinik, fortæller om denne udmattende dans, og dér hvor jeg møder dem, kan de næsten være ved at give op. De er ofte i tvivl, om det overhovedet nytter at tale med mig. Ofte er dét kvinden, der har insisteret på, at de skulle i terapi.

Manden har allermest ikke lyst, og mange mænd siger (efter nogle gange hos mig) Ærligt Anne, jeg tænkte, så skal jeg bare ind og have skæld ud hos dig, og sidde der og krænge det hele ud, og oveni købet betale for dét!”. Den skepsis giver jo god mening. Hvem har lyst til at sidde med nu 2 kvinder og blive presset fra 2 sider. Ingen !!

Dét de fleste par siger, når de stopper i et forløb hos mig er:

Det gav en kæmpe ro, at du hurtigt hjalp os med at forstå dét mønster, vi havner i igen og igen. 

Det var så beroligende, at du fortalte os, at 80 % af alle parforhold ender her; at når den ene trækker sig, så skubber den anden på – og jo mere man skubber på, jo mere trækker den anden sig og omvendt… og så har vi balladen. Og det er dét, de fleste parforhold kæmper med, og at det genkender du også selv fra dit parforhold.

At have gået i et forløb hos dig har gjort, at vi nu opdager, når vi bliver grebet af mønsteret. Vi forstår både os selv og hinanden, hvor kommer det fra, og hvordan vi kan hjælpe hinanden ud af det igen. Ligesom vi endelig har forstået, hvor vigtige vi er for hinanden, også selvom lige dér, når vi er grebet af mønsteret, så føles det ikke sådan.

Du snakker jo dansk – det er til at forstå, dét du siger” er også én af de ting, jeg ofte får at vide. Og det er jeg så glad for, fordi for mig er det alt afgørende, at terapi er i øjenhøjde med dem, jeg sidder overfor.

”Anne… jeg har bare sådan en fornemmelsen af, at du holder os begge i hånden i dine samtaler.. og det har været så afgørende for os, at du altid siger, at der er ingen af os, der er skurken – det er mønsteret, der er skurken. Det gør bare, at vi står mere sammen nu.”

For mig er det helt essentielt at begge parter føler sig set og respekteret, så det vil du mærke fra første gang, du modigt og måske skeptisk træder ind i mit terapeutiske rum. 

Er du et sted i dit parforhold, hvor I også lander det samme sted igen og igen og bare ikke kan bryde mønsteret. Hvor du får følelsen af at I allermest bare ”overlever”, og længes du efter at leve, at have et levende og stærkt parforhold?  

Så vil jeg meget gerne hjælpe jer med at finde ind til hinanden igen. At identificere jeres mønster og give jer konkrete redskaber til, hvordan I sammen kan håndtere de konflikter, der jo naturligt vil opstå i et parforhold. 

Måske tænker du, nej der er vi ikke… det går faktisk ret godt, men du vil gerne sikre dig, at I bliver ved med at have et bevidst og passioneret parforhold. Dvil også gerne forebygge, at I ender der, hvor I bliver kapret af et mønster og mister hinanden af syne 

Så kan et forløb hos mig give jer en stor ballast som par, fordi I er på forkant, og dermed kan vokse sammen som par, og forebygge at mønsteret og konflikter skiller jer ad. 

Udtalelser om par terapi

Leder du efter en tid?